Voel jij je gezien? Zie jij jezelf?

“Ik voelde me gezien. Ik mocht er zijn, dat was zo belangrijk voor me”
Zei ze tegen me in een volle zaal medecursisten.
Zij, waar ik tegenop keek. Zij, die deze trainingsdag met zoveel zelfvertrouwen en plezier leidde.
Zij voelde zich gezien door mijn blog over extraverte hooggevoeligheid.
Tranen van dankbaarheid sprongen in mijn ogen.

Veel sensitieve mensen zoeken naar herkenning en erkenning bij anderen. Zeker wanneer jij je in jouw sociale, gezellige-onder-de-mensen-gedrag wel gezien voelt. Maar in de stillere, teruggetrokken kant niet. Wanneer je dit zelf niet eens zo goed snapt en moeite hebt er aan toe te geven.

Dit is waar het over gaat. Gezien worden. Er mogen zijn. Precies zoals je bent.
Voel jij je gezien? Zie jij jezelf? Jouw extraverte kant èn van jouw sensitieve kant. Mogen ze er allebei zijn?
Hoe fijn zou het zijn om dit ook ten diepste zo te voelen. Je compleet te voelen. Diep van binnen.

Als sensitief mens kun je er heel goed in worden om je aan te passen aan de norm, aan de gemiddelde mens. Aan wat de buitenwereld van je vraagt. Aan hoe anderen het doen. Aan binnen-5-stappen-naar… Hierdoor sta je automatisch minder in contact met jezelf. Met jouw eigen behoeften, verlangens en intuïtie. Ga je twijfelen en word je onzeker.

Door het diepere doordenken en de vaak hardnekkige overtuigingen over hoe jij je hoort  te gedragen of je hoort te voelen kan deze onzekerheid verergeren. In jouw dagelijks leven, in je bedrijf, in het nastreven van persoonlijke groei.

Ik herinner met Chantalle. Een zachtaardige, lieve vrouw die voor iedereen klaar stond. Als vanzelfsprekend aanvoelde hoe ze anderen kon ondersteunen. Maar die liever niet op de voorgrond stond en moeite had om keuzes voor zichzelf te maken. Samen gingen we op zoek naar haar verlangen. Naar wat zij nodig had om vanuit haar eigen kracht te handelen. Belemmerende gedachten en beperkende overtuigingen om te draaien. Ze maakte keuzes, hakte knopen door. Werd stelliger in haar uitspraken en daadkrachtiger in haar handelen. Ondanks dat ze het heel eng vond ging ze door. Schreef zich in voor een opleiding, solliciteerde met overgave op een nieuw baan. Werd aangenomen. Ze gaf haar zelfvertrouwen en haar levenslust een enorme boost. Zette stappen in het bewandelen van haar eigen weg. Haar sensitive way.

Wil jij meer lezen over extravert en hooggevoelig zijn?
Vraag dan hier het gratis e-book “remmen of gas geven” aan.

En ken je iemand voor wie deze blog interessant kan zijn? Deel hem gerust via deze link.

Leave a Comment